Paljud inimesed reisivad Itaaliasse, et avastada Rooma varemeid, renessansiaegseid paleesid või lugematuid kunstiteoseid, kuid ka gastronoomia on veetlev põhjus Itaaliat külastada. See on üks maailma tunnustatumaid gurmeeriike, mis on rikas oma originaalsete ja eksklusiivsete roogade poolest. Põhjast lõunasse reisides üllatab Itaalia köök igas piirkonnas oma eripäraga.
Põhja-Itaalias võite nautida liha- ja juusturikkaid toite. Milanos tuleks maitsa Milano eskaloppi (milanese escalope) – õhukest krõbedat vasikapraadi. Kas teadsite, et restoranides ei pakuta seda kunagi makaronidega, vaid sidruniviiluga? Kindlasti maitske ka risotot safrani ja lihaüdiga.
Bolognas saab maitsta Itaalia parmesani ja balsamico äädikat ning ka lasanjet liha või köögiviljadega. Lõunasse suundudes võib Rooma uhkustada parima carbonara retseptiga: munakollase, sealiha ja pipraga valmistatud pastaroog, mis ei sisalda koort. Napoli on kuulus oma tomatite poolest ... nende kuulsad Napoli pitsad, näiteks Margarita! Tomatid, mozzarella ja oliiviõli – see trio on Itaalia köögi alustalad ja neid võib kohta erinevates roogades. Kui traditsiooniline pitsa on jahust valmistatud põhjaga, siis viimastel aastatel pakutakse ootamatut varianti – jahu asemel kasutatakse lillkapsast!
Edasi lõunasse reisides jõuate Apuulia regiooni, mis on kuulus nii kaunite maastikute kui ka kulinaarsete saavutuste poolest. Bruschetta – kergelt röstitud leib, mis maitseb liha, juustu või värskete toodetega. Kui varem kasutati selle roa valmistamiseks seisnud ja tahenenud leiba, siis nüüd kasutatakse selles piirkonnas valmistatud värsket leiba. Bruschettal on teretulnud tomat, suvikõrvits, baklažaan, paprika.
Itaalias ei piirdu magustoitude valik tiramisu ja panakotaga – kuulsad on ka sealsed jäätised. Sitsiilia cassata (cassata siciliana) puuviljade, sidrunigraniidi või Itaalia jäätisega. Pakutakse magustoite erinevatele maitsetele. Traditsioonilised maitsed on vanill, šokolaad ja stracciatella (piimakreem tumeda šokolaadi laastudega), kuid nii mõnigi jäätisekohvik ei pelga katsetada ja avastada uusi maitseid köögiviljade, näiteks peedi, rohelise herne või koguni ... maisiga. Avastage itaaliapärased maitsed!