1. >Blog
  2. >Köögiviljadest saadav kasu inimeste kehale: 7 ülitervislikku köögivilja

Meie keha tervise, energia ja elujõu säilitamiseks on olulised erinevad toiduained, kuid eriti olulised on köögiviljad. Köögivili on toitainete, vitamiinide, mineraalide ja kiudainete allikas, mis aitab säilitada head tervist ja ka kaitsta meid erinevate haiguste eest. Kuid kas teadsite, et mõned köögiviljad on tõelised tervist edendavad superkangelased? Selles postituses räägime seitsmest eriti tervislikust köögiviljast ja sellest, miks neil peaks olema meie toidulaual auväärne koht.

Mille poolest on need kõige tervislikumad köögiviljad kasulikud inimese kehale?

Iga köögivili annab omal moel panuse meie keha heaolusse, mistõttu pole üllatav, et toitumine ei saa ilma nendeta olla tervislik. Millised siis on kõige kasulikumad köögiviljad ja kuidas need saavad meie tervisele kaasa aidata?

Porgandite kasulikkus

Porgandid pole mitte ainult maitsvad, vaid on ka tulvil toitaineid, mis toovad meie tervisele palju kasu. Porgandid sisaldavad rohkesti beetakaroteeni, mille organism muudab nägemise, naha tervise ja tugeva immuunsüsteemi jaoks oluliseks A-vitamiiniks. Lisaks on see köögivili rikas antioksüdantide poolest, mis aitavad võidelda vabade radikaalide põhjustatud stressiga kehas, vähendades nii degeneratiivsete haiguste ja südameprobleemide riski.

Veel üks porgandite oluline komponent on kiudained. Need on olulised seedesüsteemile, aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad kontrollida veresuhkru taset. Porgandid sisaldavad ka kaaliumit, mis aitab säilitada normaalset vererõhku ja südametegevust. Lisaks kaaliumile sisaldab see köögivili teisi olulisi vitamiine ja mineraalaineid, sealhulgas K- ja C-vitamiini, folaate ja mangaani, mis on olulised vere hüübimise, immuunsüsteemi ja luude tervise jaoks.

Toiduvalmistamisel saab porgandit kasutada paljudel viisidel värsketest salatitest küpsetiste ja hautisteni. Lisades seda köögivilja erinevatesse roogadesse, rikastame nende maitset ja ka varustame oma keha tervise ja pikaealisuse jaoks vajalike toitainetega.

Herneste kasulikkus

Herned on suurepärane taimse valgu allikas, mis varustab keha vajaliku energiaga ja aitab säilitada tervet lihasmassi. Lisaks valkudele on selles kaunviljas rohkesti kiudaineid, mis on olulised seedimise tervisele. Kiudained aitavad tagada toidu sujuva liikumise läbi seedetrakti, vähendavad kõhukinnisuse riski ja võivad aidata kontrollida veresuhkru taset, pakkudes kauakestvat täiskõhutunnet.

Ka sisaldavad herned B-grupi vitamiine, sealhulgas folaate, mis on eriti olulised raseduse ajal, kuna aitavad kaasa loote närvisüsteemi normaalsele arengule.

Hernestes sisalduvad antioksüdandid, nt C-vitamiin ja saponiinid, aitavad vähendada kehas põletikku ja tugevdavad immuunsüsteemi. See aitab ka võidelda nakkustega ja toetab naha tervist. Lisaks võivad herned olla kasulikud südame tervisele tänu nende võimele alandada halva LDL-kolesterooli taset veres, vähendades seeläbi südamehaiguste riski.

Herned sobivad nii külmadesse kui kuumadesse roogadesse, salatitesse, hautistesse või eraldi vahepalaks. Kui aga soovite säästa aega ilma toidu toiteväärtust ohverdamata, siis võivad heaks valikuks olla aurutatud Vapeur rohelised herned. See on suurepärane võimalus rikastada oma dieeti oluliste toitainetega.

Brokoli kasulikkus

Brokoli kuulub ristõieliste taimede perekonda, mis on tuntud oma vähivastaste omaduste poolest, eriti sulforafaani sisalduse tõttu, mis vähendab teatud tüüpi vähihaiguste riski. Lisaks võib brokolit nimetada C- ja K-vitamiini ning folaatide allikaks . Need toitained tugevdavad immuunsüsteemi, aitavad säilitada terve naha, toetavad vere hüübimist ning on raseduse ajal hädavajalikud. Brokoli sisaldab ka kaaliumi ja magneesiumi, mis on olulised südame tervise ja lihaste funktsiooni jaoks.

Selles köögiviljas sisalduvad kiudained mõjuvad suurepäraselt seedesüsteemile, toetades soolestiku tervet mikrofloorat ja pakkudes kauakestvat kõhutäidet.

Brokoli sobib erinevatesse roogadesse: seda võib aurutada, praadida, hautada ja ka värskelt süüa. Veel üks viis selle köögivilja lisamiseks oma toidusedelisse on brokoli püreesupp. See toitev ja maitsev roog sobib suurepäraselt nii lõuna- kui õhtusöögiks. 

Läätsede kasulikkus

Läätsed on eriti hinnatud taimse valgu suure sisalduse poolest ja sisaldavad asendamatuid aminohappeid, mis on hädavajalikud meie lihaste ja kudede kasvuks ning taastumiseks. Lisaks on läätsedes rohkesti kiudaineid, mis toetavad seedesüsteemi tervist, ennetavad kõhukinnisust ja annavad kauakestva täiskõhutunde.

Samuti sisaldab see liblikõieline köögivili palju rauda, mis on vajalik vererakkude ja erütrotsüütide moodustamiseks ja hapniku transpordiks kogu kehas. Rauapuudus võib põhjustada aneemiat, seega on läätsed oluliseks toiduaineks, eriti taimetoitlaste ja veganite toitumises.

See köögivili sisaldab sarnaselt eelnevalt mainitutele ka folaate, mis on vajalikud rakkude normaalseks jagunemiseks ja kasvuks, ning magneesiumi ja kaaliumi, mis aitavad kaasa südame tervise parandamisele, vähendades kõrge vererõhu riski ja toetades tervet südamerütmi.

Läätsesid, näiteks aurus valmistatud läätsesid, võib lisada salatitesse, suppidesse, hautistesse või süüa tervisliku lihaasendajana, mis rikastab toite ja annab neile toiteväärtust. Kui lisame oma dieeti läätsesid, siis saame vajalikke toitaineid ning nautida ka mitmesuguseid tervisega seotud eeliseid.

Aedubade kasulikkus

Aedoad, nii punased kui ka valged, on ka suurepärane taimsete valkude ja kiudainete allikas. Lisaks on neis palju meie kehale olulisi mineraale, sealhulgas rauda, mis soodustab kogu kehas hapniku paremat kohaletoimetamist rakkudesse ja kudedesse.

Kaalium, veel üks aedubades leiduv mineraal, aitab reguleerida vererõhku ja on oluline südame tervisele. See köögivili sisaldab ka magneesiumi, mis on vajalik energia tootmiseks ning lihaste ja närvide talitluse säilitamiseks, ning juba mainitud folaate, mis on eriti vajalikud rasedatele.

Aedoad sobivad mitmesuguste roogade valmistamiseks alates salatitest ja tortiljadest kuni suppide, hautiste ja isegi magustoitudeni. Aedoad lisavad roogadele tekstuuri ja toiteväärtust, muutes need suurepäraseks valikuks teie dieedi rikastamisel. Seega, lisades aedoad oma dieeti, saame me nautida nende maitset ja ka mitmesuguseid tervisele kasulikke aineid.

Kikerherneste kasulikkus

Kikerherned on veel üks toitev toiduaine, mis pakub meie kehale mitmekülgset kasu. Selle kaunvilja ainulaadsus seisneb selles, et see sisaldab rohkesti taimseid valke ja kiudaineid, aga ka haruldasemaid toitekomponente.

Kikerherneste üks unikaalseid omadusi on looduslikud ühendid saponiinid, mis võivad aidata langetada kolesterooli taset. Saponiinid toimivad ka antioksüdantidena, vähendades põletikku ja aidates kaitsta teatud haiguste, sealhulgas südamehaiguste eest.

Lisaks on kikerhernestes rohkelt molübdeeni, mis mängib olulist rolli organismi detoksikatsiooni protsessides, aidates välja viia mõningaid mürgiseid aineid. Neis sisaldub ka rohkesti mineraali mangaani, mis aitab kaasa luude tervisele ja toimib paljude ensüümide kaasfaktorina, mis soodustavad kehas ainevahetusprotsesse.

Kikerherneid saab toiduks valmistada mitmesugustes roogades, sh hummuses, salatites, suppides või lihtsalt koos lemmikvürtsidega ahjus küpsetada – selle maitsva, toitva ja eriti kiiresti valmiva suupiste jaoks sobivad suurepäraselt aurutatud Vapeur kikerherned. See on väga mugav ja lihtne viis selle toiduaine lisamiseks oma toidulauale.

Maisi kasulikkus

Värvikas ja mahlane mais täiendab roogasid oma rikkaliku maitsega ja annab ka palju kasu tervisele. Maisiterad sisaldavad eriti palju silmade tervisele kasulikke karotenoide zeaksantiini ja luteiini, aga ka antioksüdanti feruulhapet, mis aitab võidelda põletike vastu ja vähendab teatud krooniliste haiguste, nt südamehaiguste ja suhkurtõve riski.

Mais on hea tiamiini (B1-vitamiin) allikas, mis on oluline õigeks energiavahetuseks ja närvisüsteemi talitluseks. Samuti on maisis palju kiudaineid, mis toetavad tervet seedesüsteemi ja võivad aidata kontrollida vere kolesteroolitaset. Kiudained annavad ka kauem kestva täiskõhutunde, mis võib aidata reguleerida kehakaalu.

Maisi saab kasutada mitmesugustes roogades, näiteks salatites, tortiljades, hautistes ja pannkookides. Kui otsite kiiret ja mugavat lahendust, peaksite valima konservmaisi, millel on suurepärased toiteomadused ja mis on loomulikult ka maitsev.

Kõik need köögiviljad aitavad mitmekülgselt ja tasakaalustatult toituda ning meie kehal püsida tervena ja elujõulisena. Seetõttu on nende lisamine oma dieeti kindlasti kasulik.