1. >Blog
  2. >Reisigem roogi maitstes Prantsusmaale!

Sel kuul teeb meie degusteerimisreis peatuse Prantsusmaal. Kui ka enda arvates oleme traditsioonilise Prantsuse köögiga hästi kursis, pakub eri piirkondade köökide eripära meile ikkagi avastusi, kuidas unustuse hõlma langenud ajaloolisi traditsioonilisi retsepte saab kaasajastada. Seadke end mugavalt sisse ja nautige parimaid Prantsuse retsepte!

Veiseliha, kuninglik roog

Prantsuse köögis on juba muistsetest aegadest liha au sees peetud. Kuigi traditsiooniliselt on Prantsusmaal lihavõttelaual lambaliha, on menüüs ülekaalus ikkagi veiseliha. Pot-au-feu ehk bœuf bourguignon – hautised, mida saab valmistada eri viisidel – nii hautades kui ka keetes. Need sisaldavad rohkesti liha (veiseliha, aga ka vasikaliha või rupsi) ja võrratuid „talviseid“ köögivilju, nt porru, seller, porgand, kaalikas ja muidugi ka kartul. Ja ülejääkidest tuleb hachis parmentier: hakklihakiht kaetakse kartulipudru kihiga, mis puistatakse saiapuru ja riivjuustuga üle ning küpsetatakse praeahjus. Erakordse maitsega ja lihtsalt valmistatav roog.

Kõhredega on kõik maitsvad

Toores või keedusink, seapekk, salaami, pasteet, verivorst ja muud road kõhrega. Need sobivad kokku aurutatud valgete ubade, pardi confiti, hapukapsa või quiche lorraine'iga – milles rasva, koore ja munade pehmuse kooslus loob võrratu maitse. Lihtsalt valmistatavate retseptide kategooriasse kuulub ka läätse petit sale: traditsiooniline retsept, mis täiustub iga aastaga ja tuleb veelgi maitsvam, kui keetmisel lisada paar tilka valget veini.

Kapsas, kartul ja muud köögiviljad

Prantsuse retseptides kasutatakse sageli köögivilju koos koore või juustuga. Hautised on klassika, mida on alati lihtne valmistada, mis sobivad hästi ülejääkide kasutamiseks ja on nii maitsvad. Sobivad suurepäraselt lisandiks praekana kõrvale või ka põhiroaks. Ratatouille on teenitult Provence'i paradiisis ning Lõuna-Prantsusmaal tuntud ja populaarne roog. Selle roa puhul tasub oodata, kuni saabub tomatite, suvikõrvitsate ja baklažaanide hooaja tipp, sest siis saame ülimaitsva noosi. Mainitud pereretseptid kutsuvad alati esile imelisi mälestusi ja maitsepööriseid suus!