1. >Blog
  2. >Tervislikud köögiviljad – terve keha jaoks

Köögiviljade valmistamise viis võib oluliselt mõjutada nende toiteomadusi. Nii et vaatame lähemalt köögiviljade valmistamise ja säilitamise erinevaid viise.

Külmutatud köögiviljad

Külmutamine on üks tõhusamaid viise köögivilja toiteomaduste, värvi ja maitse säilitamiseks. Näiteks Bonduelle köögiviljad külmutatakse õige varsti pärast koristamist, tänu millele võivad need sisaldada isegi rohkem toitaineid kui värsked köögiviljad, mida transporditi ja hoiti müügikohtades pikka aega. Siiski on oluline meeles pidada, et toidu valmistamisel külmutatud köögiviljadest on parem vältida pikka keetmist, et säilitada võimalikult palju vitamiine.

Konserveeritud köögiviljad

Köögiviljakonservid on ülimugav ja pika säilivusajaga toode. Samas tuleb tähele panna, et need ei sisaldaks säilitusaineid ega suures koguses soola. Konserveerimisprotsess võib vähendada mõnede vitamiinide, näiteks C-vitamiini sisaldust, kuid teised toitekomponendid, nagu kiudained ja mineraalid, jäävad alles. Kui valite kvaliteetsed konserveeritud köögiviljad, saate nautida nende mugavat kasutamist, ilma et see tooks kaasa tervisega seotud kasulikkusest loobumise.

Küpsetatud, keedetud köögiviljad

Küpsetamine või keetmine on suurepärane viis köögiviljade maitse esiletoomiseks. Kuid erinevad valmistamismeetodid võivad nende toiteomadusi erinevalt mõjutada. Näiteks on aurutamine vees keetmisega võrreldes üks parimaid viise köögivilja toiteomaduste säilitamiseks, sest keetmine võib kaasa tuua osade vitamiinide, näiteks C- ja B-vitamiinide, kadumise. Kiiresti küpsetatud köögiviljad, eriti ilma liigse õlita, säilitavad samuti suure osa toitainetest ja pealegi maitsevad suurepäraselt.

Tervisest pakatava keha aluseks on tervislik toitumine ja köögivili on selle lahutamatu osa. Erinevate köögiviljade vahel valiku tegemisel tuleb meeles pidada, et igal neist võivad olla omad eelised. Seega on kõige olulisem säilitada mitmekesisus, et saada võimalikult laia valikut erinevaid toitaineid. Las selles postituses käsitletavad tervislikud köögiviljad innustavad teid oma keha turgutama ja andma sellele seda, mis on talle parim.