Ameerika mandrilt Euroopasse jõudnud tomat on kartulite, paprikate ja baklažaanide sugulane ja need kõik kuuluvad maavitsaliste (Solanaceae) perekonda. Selle köögivilja nimetus on tulnud nahua (asteegi) keelest, kus „tomatl“ tähendab kuldset vilja. Seda köögivilja söövad väga paljud inimesed, sest tomatid sisaldavad palju vitamiine (C- ja B-grupi), antioksüdante (lükopeeni) ja mineraale. Kauplustes on müügil väga erinevaid tomateid: erineva kuju, suuruse ja maitsega, punaseid, kollaseid ja oranže. Igaüks leiab omale lemmiku.
Tomateid võite vabalt kasvatada ka ise! Neid võite kasvatada peenral või kasvuhoones. Kaitske tomatitaimi otsese päikesevalguse eest ning rikastage tomatite kasvumulda kompostiga. Vett ei ole palju vaja, kui katate mulla tomatite ümber multšiga või eemaldate umbrohu. Taimehaiguste riski tõttu tuleb vaid lehtede seisundit sageli kontrollida. Kui lehed muutuvad tumedaks või valkjaks, võib see olla haiguse tunnus.
Tomateid võib süüa toorelt, töötlemata – nii säilivad kõik vitamiinid. Suvel on tomatid paljude salatite koostisosa. Proovige tomateid süüa mozzarella’ga või küüslaugu ja sojakastmega. Ärge kartke tomateid ka küpsetada või keeta – eksperimentide tegemiseks on tomatid alati valmis.